Наскоро  в столицата бе представена поредната поредица от инициативата 5

...
Наскоро  в столицата бе представена поредната поредица от инициативата 5
Коментари Харесай

5 минути за София“ – историята на града събрана в 42 епизода



Наскоро  в столицата бе показана следващата поредност от самодейността " 5 минути София ". Това  е документална поредност за събития, персони, митове и артефакти от историята и културата на античния град.  5 минути, които обръщат внимание на нещо, случило се в града ни през миналите 6000 години. Така  в резюме разказва поредицата нейният продуцент Камен Воденичаров .

Епизодите са една разходка из софийските музей. Това, което аз персонално не знаех и се оказа, че не е доста известно, е един скиптър, златен, с 353 скъпоценните камъни по него. Това е фелдмаршалският скиптър на цар Борис III, който е толкоз скъп, че се пази в трезора на Българска народна банка и се вади в музея единствено по специфични мотиви, описа продуцентът.

За епизодите, Воденичаров изясни: Ние използваме всички съставни елементи на научно-популярното кино, т.е. 3D анимации, карти, анимиране на архивни черно-бели фотоси, черно-бели фрагменти от най-различни интервали – малко от преди началото на Първата Световна война до наши дни. Всичко синтезирано в пет минути във времената, в които целият свят ни е в ръцете и нямаме доста време, получаваме ужасно доста информация - мисля, че е добър ход. 

Епизодите са 42 и са гледани от над 2 милиона фенове. Тази година, в края на месец май, поредицата би трябвало да завърши с обединяването на основаното досега:

Поставили сме си задачата, по този начин и сме работили, да преглеждаме историята на София от Античността, през римска ера, българските две царства, турското иго, Освобождението, целия нов век. Ще се опитаме да разкажем цялата история.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР